Zwarte Pinda's

Jawel, er bestaat een pindavariëteit met een zwart of donkerpaars vliesje. De zwarte pinda (Arachis hypogaea) of de Carolina Black Peanut of African Peanut, zoals hij in de Verenigde Staten wordt genoemd is een zogenaamde heirloom die daar al vanaf het begin van de 19de eeuw wordt verbouwd. Een heirloom is een variëteit of ras dat slechts heel regionaal of zelfs plaatselijk door soms een enkele familie wordt verbouwd.

Iedere huls bevat, zoals de 'normale' pinda twee tot vier pinda's. De pindastruik doet het goed in verschillende bodemsoorten.
Toch is een zwarte pinda niet zo zeldzaam als sommige websites ons willen laten geloven. De zwarte pinda is namelijk in grote delen van Zuid-Amerika een bekende verschijning. In Spaanstalige Zuid-Amerikaanse landen staat hij bekend als de cacahuete negro ('zwarte pinda'). De versie met ietwat paarsige vliesjes wordt aldaar cacahuete moreno ('donkere pinda') genoemd.

De zwarte pinda's hebben een speciale rol gespeeld in de geschiedenis van de Amerikaanse slaven. Ze namen de plaats in van de zeer voedzame West-Afrikaanse noten, de black Bambara groundnuts (Vigna subterranea), die in Afrika nog steeds gezien worden als lustverhogend.

In Nederland zijn de zwarte pinda's zelfs bij gespecialiseerde groothandels als Delinuts en Tovano niet verkrijgbaar. Wil je toch eens van deze speciale pinda's genieten, dan zul je zaad moeten bestellen in de Verenigde Staten.

1 opmerking: