Pagina's

Musketzaad

De kleine, soms prachtig gekleurde korrels suikerdecoratie op taarten, kerstkransjes of softijs noemt men musketzaad. Het bestaat uit een kern van een enkele suikerkorrel met een coating van meerdere laagjes suiker. Musketzaad staat ook bekend als suikerparels, spikkels, sprinkles, discodip of suikermuisjes.
Die laatste benaming wordt overigens ook gebruikt voor anijshagel, de roze of blauwe 'muisjes' op beschuit om de komst van een nieuwe wereldburger te vieren. In suikermuisjes zitten inderdaad echt anijszaadjes en zou daarmee eigenlijk meer recht hebben op de naam musketzaad dan musketzaad zelf.

De productie van musketzaad vindt plaats in grote, langzaam ronddraaiende 'betonmolens', die men drageerpannen pleegt te noemen, waarin kristalsuiker wordt gestort. Na toevoeging van suikersiroop voegt men voor harde musket zetmeel toe. Dit zetmeel wordt eerst wat vochtig gemaakt, waardoor het vocht opneemt en uitzet. Door het vervolgens te verwarmen en rond te draaien wordt vervolgens laagje voor laagje suikersiroop aangebracht. Het uiteindelijke resultaat zijn perfect ronde suikerparels. Daarna worden ze gecoat met een kleurtje van eetbare inkt om tot slot nog gelakt te worden, zodat ze een perfect glanzend uiterlijk hebben.

Musketzaad is dus geen smaakmaker. Het is immers slechts geharde suiker, waarvan de smaak niet zal veranderen. De toegevoegde waarde is echter niet alleen decoratief, maar musketzaad geeft ook een bepaalde bite. Het musket op een kerstkransje zorgt in combinatie met de chocola voor een bepaalde smaakbeleving. Dát is de reden dat musketzaad in deze serie is opgenomen: het is weliswaar geen echt zaadje, maar hij wordt op precies dezelfde manier gebruikt als pompoenpitten en zonnebloemzaden.

De opmars van de donut en cupcakes in Nederland zorgde voor nieuwe afzetmarkten, terwijl de producenten ook aan de slag gingen met geel en groene decoraties op paaskoekjes en rood en groen musketzaad op kerstkransjes. Zelfs glutenvrij musketzaad is tegenwoordig beschikbaar doordat men het tarwezetmeel heeft vervangen door maïszetmeel.
Het is niet helemaal duidelijk waar de naam musketzaad vandaan komt. Mogelijk probeerde men aan te geven dat het product op kleine musketkogels leek. Maar dan zou muskethagel een betere benaming geweest zijn.

In Frankrijk is de term nonpareils ontstaan. De betekenis van die term is ongewis, maar men vertaalt hem gewoonlijk als 'zonder gelijke'. Dat is natuurlijk onzin, want 'geen (echte) parels' zou een veel betere vertaling zijn. In Duitsland pleegt men musketzaad Liebesperlen ('liefdesparels') te noemen. Ook zijn de termen 100’s & 1000’s in gebruik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten