Mannen gaan pas over hun prostaat nadenken als ze de middelbare leeftijd bereikt hebben. Dan gaan er binnen hun vriendenkring soms verhalen circuleren over plasproblemen of over een nog zorgwekkender kwaal, zoals prostaatkanker.
Wetenschappelijk onderzoek lijkt aan te tonen dat het regelmatig eten van walnoten de kans op het krijgen van prostaatkanker kan verminderen[1]. Dat suggereren in ieder geval de resultaten van een dierstudie.
De onderzoekers injecteerden menselijke prostaatkankercellen [LNCaP] onderhuids in muizen. Een deel van de muizen kreeg hun standaardvoer, een ander deel voer waarin walnoten waren gestopt. Dat voer bestond voor 11 procent uit walnoten.
Bij de muizen die geen walnoten kregen vonden de onderzoekers uiteindelijk bij 44 procent van de dieren tumoren. Bij de walnootgroep was dat slechts bij 18.7 procent het geval. De tumoren in de walnootgroep waren bovendien kleiner dan in de controlegroep. De onderzoekers vonden in de lever van de muizen die walnoten hadden gekregen minder F2-isoprostanes. Die komen vrij als vrije radicalen inwerken op celmembranen.
Walnoten bevatten hoge waarden van de bekende meervoudig onverzadigde omega-3-vetzuren, waaronder eicosapentaeenzuur (EPA) en het verwante docosahexaeenzuur (DHA). Daarvan is wel bekend dat ze de groei van prostaatkanker kunnen remmen[2].
Het vervelende van dit soort onderzoeken is dat ze graag op wat zweverige websites worden besproken om aan te tonen dat je toch echt meer walnoten in je dieet zou moeten opnemen. It's nuts, zogezegd.
Want het genoemde onderzoek stamt uit 2013 en dat betekent dat de uitkomsten in de moderne wetenschap vaak (te) oud of (al) achterhaald zijn. Uit meer recent onderzoek werd namelijk geen significant verband gevonden tussen de inname van noten en het risico op totale, uitgezaaide, niet-uitgezaaide en fatale prostaatkanker (We found no significant association between nut intake and risk of total, advanced, non-advanced, and fatal prostate cancer)[3].
Daarmee wil ik niet beweren dat walnoten niet gezond zouden zijn of niet zouden passen in een gezond of Mediterraan dieet. Wat ik wel duidelijk probeer te maken is dat het op internet plaatsen van gemakzuchtig vertaalde artikeltjes niet bijdraagt aan de oplossing van kwalen als prostaatkanker.
[1] Reiter et al: A walnut-enriched diet reduces the growth of LNCaP human prostate cancer xenografts in nude mice in Cancer Investigation 2013. Zie hier.
[2] Bilodeau et al: Long chain omega-3 fatty acids and their oxidized metabolites are associated with reduced prostate tumor growth in Prostaglandins, Leukotrienes, and Essential Fatty Acids – 2020.
[3] Balali et al: Association between nut consumption and prostate cancer risk in adults: A systematic review and dose-response meta-analysis of observational studies in Nutrition, Metabolism, and Cardiovascular Diseases - 2023
Geen opmerkingen:
Een reactie posten