Pagina's

Noten en Depressie

Recent Brits onderzoek lijkt aan te tonen dat het eten van noten de kans op het krijgen van een depressie verlaagt[1]. Het onderzoek was gebaseerd op gegevens uit de Britse gezondheidsdatabank, de United Kingdom (UK) Biobank.
Uit die database werden 13,504 deelnemers gekozen die geen last hadden van depressieve gevoelens. Na gemiddeld vijf jaar bleken 1,122 van de deelnemers een 'echte' depressie te hebben of hebben gehad. Daarna werd gekeken of het dagelijks eten van 30 gram noten van invloed kon zijn op het krijgen of voorkomen van die depressie. Als alle niet ter zake doende invloeden werden weggefilterd bleek dat de 'noteneters' statistisch gezien een 17 procent lagere kans hadden op het krijgen van een depressie.

Wat kon daarvan de oorzaak zijn, zo vroeger de wetenschappers zich af. Ze denken dat de ontstekingsremmende eigenschappen van noten wel eens de mogelijke oorzaak kan zijn. Er bestaat namelijk een verband tussen depressie (en andere geestelijke problemen) en ontstekingswaarden in het lichaam[2]. Mede daardoor heeft het concumeren van noten ook een positieve invloed op het voorkomen van hart- en vaatziekten.

Al die voordelen zijn al te behalen met het dagelijks eten van een handjevol noten of pinda's. Bovendien passen noten in het befaamde Mediterrane dieet, waar extra virgine olijfolie ook al grote voordelen voor je gezondheid oplevert. Zie hier voor veel meer informatie.

[1] Bizzozero-Peroni et al: Nut consumption is associated with a lower risk of depression in adults: A prospective analysis with data from the UK Biobank cohort in Journal of Clinical Nutrition – 2023
[2] Rajaram et al: Effect of Nuts on Markers of Inflammation and Oxidative Stress: A Narrative Review in Nutrients - 2023

Geen opmerkingen:

Een reactie posten