Pagina's

Zwangere vrouwen die noten eten, krijgen slimmere kinderen

Vrouwen, die in verwachting zijn en daarbij geregeld noten eten, zouden meer kans hebben om intelligentere kinderen te krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Spaanse Institute for Global Health[1]. Volgens het Voedingscentrum is dit het eerste onderzoek dat dit aantoont en moeten de conclusies daarom met enige voorzichtigheid worden bekeken.
Aan het onderzoek namen 2208 zwangere vrouwen deel. Tijdens het eerste en derde trimester van de zwangerschap hielden de vrouwen een dagboek bij over hun eetgewoontes. Toen hun kinderen respectievelijk 18 maanden, 5 jaar en 8 jaar oud waren, moesten ze een aantal standaardtesten uitvoeren. Op die manier konden de wetenschappers de neurologische ontwikkeling van de kinderen in de gaten houden. Het bleek dat kinderen van notenetende moeders hoger scoorden dan kinderen van moeders die niet of nauwelijks noten op het menu hadden staan.

Wat de moeder tijdens de zwangerschap eet, speelt blijkbaar een grote rol bij de verstandelijke ontwikkeling van het kind. Als de vrouwen tijdens het eerste trimester geregeld noten eten, scoren hun kinderen later ook beter bij de testen. Zo hebben de kinderen van moeders, die geregeld noten consumeren, een langere aandachtsspanne en een sterker werkgeheugen. Ter verduidelijking: dat geldt alleen bij zwangere vrouwen die bijna 90 gram noten per week hadden gegeten. Het gaat dan over walnoten, amandelen, pinda’s, pijnboompitten en hazelnoten.

"Het brein van een baby ondergaat heel wat complexe veranderingen tijdens de zwangerschap. Deze studie toont aan dat wat de moeder eet een belangrijke invloed heeft op de ontwikkeling van dat babybrein. Het kan zelfs lange termijneffecten hebben", reageert hoofdonderzoeker Florence Gignac.

"De positieve invloed valt volgens ons te verklaren door het feit dat in noten veel foliumzuur en essentiële vetzuren zitten, zoals omega 3 en omega 6, bevatten. Deze stoffen stimuleren bepaalde hersenkwabben die op hun beurt je geheugen beïnvloeden."

[1] Gignac et al: Maternal nut intake in pregnancy and child neuropsychological development up to 8 years old: a population-based cohort study in Spain in European Journal of Epidemiology - 2019

Geen opmerkingen:

Een reactie posten