Er wordt wereldwijd driftig onderzoek gedaan naar de effecten van het consumeren van een handje walnoten. Deze onderzoeken wordt vaak gefinancieerd door grote producenten, maar toch zijn de uitkomsten interessant te noemen.
Walnoten bij je ontbijt
Al eerder bleek dat het eten van walnoten tijdens het ontbijt de hersenfunctie van jongvolwassenen gedurende de dag kan verbeteren. De onderzoekers ontdekten dat het eten van 50 gram walnoten (een flinke handvol), gemengd met muesli en yoghurt, vergeleken met het eten van een gelijkwaardig ontbijt zonder noten, leidde tot snellere reactietijden gedurende de dag en betere geheugenprestaties later op de dag[1].
Walnoten bij je avondeten
Maar, zo dachten collega-onderzoekers, wat gebeurt er met proefpersonen als zo die walnoten niet 's ochtend, maar 's avonds op zouden eten. Het resultaat was dat die walnoten hielpen om de proefpersonen beter te laten slapen[2].
Het doel was om de potentiële impact van dagelijkse consumptie van walnoten op de 6-sulfatoxymelatonine (6-SMT)-spiegels in de urine en slaapkwaliteit te onderzoeken. Opnieuw waren jongvolwassenen de klos die acht weken lang 40 gram walnoten moesten eten. De controlegroep at geen walnoten. De meting van slaapkwaliteitsparameters (latentie, wakker worden na inslapen, ontwaken en efficiëntie) en slaperigheid overdag (Epworth Sleepiness Scale). De acht weken durende test verhoogde de 6-SMT-concentraties in de avondurine significant en verbeterde de slaaplatentie. De walnoteninterventie resulteerde eveneens in een verbeterde globale slaapkwaliteit en verminderde slaperigheid overdag.
Deze bevindingen benadrukken het potentieel van walnoten als slaapbevorderende voeding voor jongvolwassenen. Verder onderzoek is nodig om de onderliggende mechanismen die betrokken zijn bij de relatie tussen voeding en slaap volledig te begrijpen.
Bestaand bewijs lijkt aan te tonen dat voedingsmiddelen met een hogere tryptofaan/CAA-ratio, zoals bijvoorbeeld melk, mogelijk slaapbevorderend kunnen werken. Een hogere ratio kan het transport van tryptofaan door de bloed-hersenbarrière vergemakkelijken, waardoor tryptofaan kan worden omgezet in melatonine[3]. Een andere mogelijke reden waarom regelmatige consumptie van noten de slaapkwaliteit kan verbeteren, is hun gehalte aan plantaardige melatonine[4].
[1] Bell et al: The impact of a walnut-rich breakfast on cognitive performance and brain activity throughout the day in healthy young adults: a crossover intervention trial in Food & Function – 2025. Zie hier.
[2] Zerón-Rugerio et al: Daily walnut consumption increases 6-sulfatoxymelatonin urinary levels and can improve sleep quality: a randomized crossover trial in Food & Function – 2025. Zie hier.
[3] St-Onge et al: Exploring the Role of Dairy Products In Sleep Quality: From Population Studies to Mechanistic Evaluations in Advances in Nutrition – 2023
Kennaway: Melatonin rich foods in our diet: Food for thought or wishful thinking? in Food & Function - 2020
Geen opmerkingen:
Een reactie posten