Pagina's

Walnoten

De walnotenboom (Juglans regia) is een winterharde bladverliezende boom die wel 30 meter hoog kan worden. De soort is inheems in een grote strook land die in de Balkan begint en via het Himalaya-gebergte eindigt in Zuidwest-China. De meest uitgestrekte bossen bevinden zich in Kirgizië, nog niet zo lang geleden deel uitmakend van de Sovjet Unie. Daar kun je tussen 1,000 en 2,000 meter hoogte bossen aantreffen die vrijwel geheel uit deze soort bestaan en dat betekent ook dat het land een grote exporteur van walnoten is.

Er bestaan legendes dat Alexander de Grote de walnootboom op zijn veroveringstochten is tegengekomen en als allereerste de walnoot naar Europa heeft overgebracht. Neem maar van mij aan dat de pyramidebouwende Egyptenaren deze notensoort al veel eerder hadden ontdekt.
Het eerste deel van de wetenschappelijke naam, Juglans, is afkomstig uit het Latijn, waar het een samenvoeging is van Jōvis en glans. Normaal betekent glans 'eikel', maar soms werd het woord ook wel gebruikt als alternatief voor nux ('noot'). Samenvattend betekent het dus 'noot van (de god) Jupiter. Het tweede deel, regia, is ook al Latijns en is afgeleid van rēgius, wat zoiets betekent als 'van (of te maken hebbend met) een koning. We herkennen hierin nog de moderne Engelse woorden regal en royal. Al met al dus een behoorlijk belangrijke noot als deze wordt aangeduid met goden en koningen.

Technisch en botanisch gezien is de walnoot een steenvrucht omdat hij tijdens de groei aan de boom ook nog is beschermd door een stevige groene bolster die bij de rijping openbarst. De vrucht wordt omgeven door een harde tweedelige schaal: de dop.
Uit wetenschappelijk onderzoek komen signalen dat walnoten een positieve rol kunnen leveren aan het flexibel en elastisch houden van de aderen. Zij verbeteren de conditie van endotheelcellen op de binnenwand van bloedvaten. Uit dierproeven blijkt dat de gezonde stofjes, die verstopt zitten in walnoten, mogelijk remmend werken op het ontstaan van borst- en darmkanker[1][2].

Een deel van de oorzaak van al die gezonde effecten lijkt het gevolg te zijn van het specifieke vetzuurprofiel van walnoten. Deze is rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren met een uitzonderlijke hoge verhouding tussen omega-3 en omega-6 vetzuren[3], maar de onderzoekers meenden dat die vetzuren niet alleen zoveel effect konden hebben. Er zit meer in een walnoot dan we weten.

[1] Harman et al: Dietary walnut suppressed mammary gland tumorigenesis in the C(3)1 TAg mouse in Nutrition and Cancer – 2011
[2] Nagel et al: Dietary walnuts inhibit colorectal cancer growth in mice by suppressing angiogenesis in Nutrition - 2012
[3] Hayes et al: Walnuts (Juglans regia) Chemical Composition and Research in Human Health in Critical Reviews in Food Science and Nutrition - 2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten