Pagina's

Walnoten en Colitis Ulcerosa

Het Voedingscentrum heeft het ons al zo vaak duidelijk proberen te maken: eet meer noten, zaden en pitten. Walnoten, bijvoorbeeld, bevatten hoge waarden aan alfa-linoleenzuur, (ALA), wat een omega 3-vetzuur is. Van Omega 3-vetzuren is bekend dat ze bescherming bieden tegen het ontstaan van hart- en vaatziekten en passen dus in een gezonde voeding. Onderzoekers hebben recent ontdekt dat walnoten ook bescherming zouden kunnen bieden tegen (de gevolgen van) colitis ulcerosa[1].
Colitis ulcerosa is, net als de ziekte van Crohn, een chronische darmaandoening. Bij colitis ulcerosa is de dikke darm chronisch ontstoken en ontstaan er zweren op de darmwand. In Nederland hebben ruim 30,000 mensen last van colitis ulcerosa.

Muizen kregen dezelfde darmbeschadigingen als patiënten met colitis ulcerosa zouden hebben. Vervolgens kreeg een deel van die muizen een dieet met walnoten voorgeschoteld. Het aantal walnoten stond gelijk aan veertien procent van de dagelijkse voeding, wat neer komt op twintig tot vijfentwintig walnoten voor een mens.

De testgroep, zonder walnoten in hun dieet, reageerde heftiger op het letsel, dan de muizen die wel walnoten hadden gegeten. Ook het herstelproces van de tweede groep leek beter te zijn na de walnotensuppletie. De wetenschappers vermoeden dat de natuurlijke verbindingen en fytochemicaliën in walnoten bescherming tegen ontstekingen bieden. Uit eerder onderzoek was namelijk al gebleken dat het eten van walnoten ook het risico op het krijgen van darmkanker verlaagden[2].

Uiteraard is er meer onderzoek nodig om te bepalen hoe goed walnoten echt zijn voor onze darmen. “We suggereren niet dat mensen met colitis ulcerosa op een groot walnootdieet moeten worden gezet”, zegt hoofdonderzoeker Daniel Rosenberg. “Maar we hopen wel te achterhalen of de actieve verbindingen in walnoten bescherming kunnen bieden tegen de ziekte.” Momenteel voert zijn laboratorium een eerste klinische proef uit, waarbij proefpersonen die een darmonderzoek hebben ondergaan, gedurende drie weken dagelijks walnoten krijgen voorgeschoteld.

[1] Nakanishi et al: Dietary Walnut Supplementation Alters Mucosal Metabolite Profiles During DSS-Induced Colonic Ulceration in Nutrients – 2019. Zie hier.
[2] Nakanishi et al: Effects of Walnut Consumption on Colon Carcinogenesis and Microbial Community Structure in Cancer Prevention Research – 2016

Geen opmerkingen:

Een reactie posten