Arachideolie en Pinda-allergie

[Bron: Natalie Chan en Froukje Harkes-Idzinga]

Pinda-allergie is één van de bekendste voedselallergieën bij kinderen en volwassenen. Milde symptomen zoals jeuk, oogbindvliesontsteking, lokale roodheid en zwelling van hals en gezicht kunnen voorkomen na blootstelling aan pinda-eiwitten, maar ook ernstige fatale reacties als anafylaxie.

Het allergeen dat voor een allergische reactie zorgt, is een eiwit. Er zijn 17 verschillende pinda-allergenen geïdentificeerd: Ara h 1 tot Ara h 17. Het Ara h 1 allergen zorgt voor 95% van alle allergische klachten.

Arachide-olie ofwel pinda-olie, wordt verkregen uit zaden van de pinda (Arachis hypogaea). Het is aanwezig als hulpstof in veel farmaceutische producten die worden toegepast op de huid.
Ruwe pindaolie wordt onderworpen aan diverse zuiveringsmethoden om een zuiver product te verkrijgen met minimale aanwezigheid van pinda-eiwitten. Hoe de olie is gezuiverd is vaak niet bekend. De arachideolie die verwerkt is in medicinale producten moet voldoen aan de eisen van de Europese farmacopee, al kun je nooit weten of de olie nog wat residueel eiwit bevat. Indien pinda-eiwitten in verschillende pinda-oliën gemeten worden, is het eiwitgehalte in onbewerkte oliën 100-300 µg/ml en is het gehalte in geraffineerde olie tot 100 keer lager[1].

In een wetenschappelijk onderzoek is de veiligheid van gezuiverde en ruwe arachideolie bij 60 personen met een pinda-allergie onderzocht[2]. Geen van de deelnemers had allergische reacties na het gebruik van gezuiverde arachideolie. Zes personen (10%) kregen milde allergische reacties na het gebruik van ruwe arachideolie. Lokaal gebruik van geraffineerde arachideolie bij huidpriktesten veroorzaakte geen huiduitslag, maar ruwe arachideolie wel[2,3]. In een review wordt genoemd dat onder een orale drempelwaarde van 100 µg pinda-allergenen geen allergische reacties zijn geobserveerd[4].

Geneesmiddelen die geraffineerde arachideolie bevatten dus zijn veilig voor mensen met een pinda-allergie. Ruwe arachideolie kan bij sommige individuen met een pinda-allergie milde allergische reacties oproepen en dient vermeden te worden. Omdat in geneesmiddelen geraffineerde arachideolie wordt gebruikt is de kans op een allergische reactie minimaal, maar nooit volledig uit te sluiten.

[1] Crevel et al: Allergenicity of refined vegetable oils in Food and Chemical Toxicology - 2000
[2] Hourihane et al: Randomised, double blind, crossover challenge study of allergenicity of peanut oils in subjects allergic to peanuts in British Medical Journal - 1997
[3] Kull et al: Peanut oil in vitamin A and D preparations: reactions to skin test and manifestation of symptoms in Pediatric Allergy and Immunology - 1999
[4] Ring et al: Allergy to peanut oil- clinically relevant? in Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology - 2007

Geen opmerkingen:

Een reactie posten