Een Nederlands alternatief voor pindakaas?

Ook in ons land zijn er nogal wat mensen die last hebben van notenallergie. Pindakaas is een geliefd broodbeleg, maar notenallergie en pindakaas gaan niet samen. Als ouder van een aantal kinderen zit je dus met een groot probleem, want als één van je kinderen een notenallergie heeft, zul je geen pindakaas in huis kunnen halen voor je andere kinderen. Er kan immers kruisbesmetting plaatsvinden.

Wat is dan het alternatief?

Je zou kunnen wachten tot het beurgenoteerde bedrijf Acomo eindelijk besluit SunButter van hun Amerikaanse dochteronderneming Red River Commodities in ons land te introduceren. Dat kan nog wel even duren, want Red River Commodities heeft in Nederland geen verkooporganisatie voor merkproducten als SunButter.
Een tweede mogelijkheid is Hak. Het bedrijf heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd in peulvruchten (en appelmoes) en probeert via innovatie de omzet van peulvruchten te vergroten. Eén van de eerste innovaties waren de bonenburgers die begin 2017 werden geïntroduceerd. Maar je kunt zoveel meer met peulvruchten doen.

In Canada produceert het bedrijf Mountain Meadows Food Processing hun NoNuts Peabutter (nee, geen peanut butter), gemaakt van brown peas (bruine erwten) ofwel kapucijners. Net als SunButter is Peabutter vrij van de acht meest voorkomende allergenen.
Een pindakaasalternatief op basis van kapucijners van Nederlandse bodem kan door de afdeling productontwikkeling van Hak een geweldige uitdaging betekenen. Ik heb er al een merknaam voor verzonnen: e-Pasta (de voorspelbare afkorting van erwten-Pasta).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten