Pindakaas: de alternatieven

Natuurlijk is pindakaas geen 'kaas'. Tegenwoordig zou de Europese regelgeving krachtig optreden tegen het misbruik van het woord, want kaas is alleen kaas als je het natuurlijk proces van rijpen niet beïnvloedt. Vervang je bijvoorbeeld de melkvetten door plantaardige oliën, die rijk zijn aan onverzadigd vet, dan mag er al geen 'kaas' meer op de verpakking staan. Creatieve geesten vervangen het woord dan uiteraard door 'kees'. 
Pindakaas is een smeersel van pinda's dat in Engelstalige landen uiteraard peanut butter ('pindaboter') wordt genoemd, maar ook dit woord zou in ons land tegen dezelfde problemen aanlopen. Pindaboter is namelijk geen zuivelproduct en zou dus een verboden benaming zijn.

Hoe wij aan het woord 'pindakaas' zijn gekomen is een beetje een raadsel, maar vermoedelijk stamt het uit ons koloniale verleden. In 1783 verscheen het handgeschreven 'Neger-Englisches Wörterbuch' van C.L. Schumann (hier) en daarin was het woord 'Pinda-Käse' opgenomen als vertaling van het Sranaanse woord 'pinda-dokkunnu'. Het ging hierbij echter om een blokvormige massa gestampte pinda's, waarvan – net als bij kaas - plakken werden afgesneden.

Als smeersel op je boterham is pindakaas echter ongeëvenaard en supergezond. Pindakaas is rijk aan plantaardige vetten en eiwitten, vitamines B1, B3 (niacine), linolzuur, inositol en resveratrol.

Maar pindakaas is niet voor iedereen een geschikt broodbeleg, aangezien er nogal wat mensen bestaan met een notenallergie. Zelfs de blootstelling aan zeer kleine hoeveelheden nootfragmenten kunnen ernstige anafylactische reacties veroorzaken. Lichtere symptomen van een notenallergie zijn zwelling van de keel, astma, netelroos of andere huidirritaties.

Om toch te kunnen genieten van de smaak en de textuur van pindakaas zijn er de laatste jaren enkele alternatieven ontwikkeld.
[1] SunButter is gemaakt van zonnebloempitten. SunButter is een broodbeleg dat perfect de smaak van pindakaas weet te benaderen. Het bezit nét zoveel eiwitten als de gewone pindakaas. Bovendien is het vrij van de acht grootste allergenen, waardoor het geschikt is voor mensen met allerhande allergische problemen. Ook is het glutenvrij. SunButter wordt in de Verenigde Staten geproduceerd door Red River Commodities, een dochteronderneming van het Nederlandse beursgenoteerde bedrijf Acomo.
[2] PeaButter is gemaakt van bruine erwten. Vermoedelijk worden hiermee kapucijners bedoeld. PeaButter is volstrekt vrij van gluten, noten en pinda's. Het product is pas in 2002 voor het eerst in Canada geproduceerd en wordt tegenwoordig op de markt gebracht door Mountain Meadows Food Processing.
[3] NotNuts is gemaakt van mung beans of groene bonen (Vigna radiata). Aangezien de mung bean verwant is aan de erwt, heeft NotNuts dezelfde voordelen als PeaButter. Het broodbeleg is op de markt gebracht door het Australische bedrijf Food from the Earth.
[4] SoyNut Butter is gemaakt van sojabonen (Glycine max). Laten we het hier maar bij houden, want de producent werd begin 2017 gedwongen zijn 'pindakaas' terug te roepen wegens een gevaarlijke E.coli-besmetting met de Shiga toxin-producing Escherichia coli O157:H7. In totaal werden er 29 besmettingen gemeld na het eten van I.M. Healthy SoyNut Butter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten